In februari 2016 heb ik met goed gevolg het afsluitende examen gebitsverzorging behaald.

Vanaf nu mag ik mijzelf NVVGP-gecertificeerd gebitsverzorger noemen. Hier ben ik natuurlijk heel gelukkig mee en apetrots ook nog, maar wat betekent zoiets nou eigenlijk?

Sinds 2010 is de NVVGP opgericht, dit is de Nederlandse Vereniging Van Gebitsverzorgers voor Paarden. Het doel van de NVVGP is de kwaliteit van het behandelen van paardengebitten te verhogen. Het traject van de erkende gebitsverzorgers past daar natuurlijk mooi in.

Certificering in Nederland
Om gecertificeerd te worden, volgens het keurmerk uitgegeven door de NVVGP, moet de gebitsverzorger aan een aantal eisen voldoen:

  • Traject - De vooropleiding kan verschillend zijn: dierenarts, gediplomeerd in de VS, bijvoorbeeld Idaho, of overige opleidingen tot paardentandarts in binnen- en buitenland. Om aan te tonen dat je als paardentandarts bekwaam bent moet je in Nederland verschillende examens met goed gevolg afleggen. Deze examens, één theorie examen en twee praktijkexamens, worden georganiseerd door de NVVGP. De examinatoren zijn ook examinator bij het opleidingsinstituut in Idaho (academy of equine dentistry).
  • NVVGP lid - lid zijn van de beroepsvereniging NVVGP is verplicht. Zij beheren de certificering en controleren jaarlijks of aan alle eisen is voldaan.
  • Nascholing - De NVVGP verzorgt meerdere keren per jaar diverse nascholingen en workshops zodat de kennis en kunde van de gebitsbehandelaar altijd up-to-date is.

De certificering zoals hierboven beschreven is pas zeer recent in gebruik genomen. Hierdoor zijn er nog maar enkele paardentandartsen gecertificeerd door de beroepsvereniging. Uiteraard zijn er veel paardentandartsen die wel degelijk bekwaam zijn, maar nog geen kans hebben gezien deel te nemen aan de certificering.

's Werelds grootste opleidingsinstituut
Het grootste instituut voor opleiding tot paardentandarts ter wereld is gevestigd in Idaho, VS. Hier heb je als tandarts de mogelijkheid om heel veel kennis en kunde op te doen.

juni 2015

Behandelruimte is klaar voor gebruik.

U kunt nu uw paard heel ontspannen een gebitsbehandeling laten ondergaan op de paardenpraktijk. Het paard kan dan comfortabel in de behandelbox staan.

Bij behandelingen op de praktijk betaalt u geen visitekosten.

Behandelingen op zaterdagochtend zijn ook mogelijk. Voor echografisch onderzoek rond merriebegeleiding ontvang ik u ook graag op de praktijk. Het laatste onderzoek kan ook in de avond worden afgesproken.


De eerste patient op de paardenpraktijk kwam voor een gebitsbehandeling.